Sunday, November 18, 2012

Khasiat Kurma Pada Ibu Mengandung


Nabi Muhammad SAW bersabda:
“Berilah makanan kurma pada wanita yang hamil sebelum dia melahirkan, sebab yang demikian itu akan menyebabkan anaknya menjadi seorang yang tabah dan bertaqwa (bersih hatinya)”

Nabi Muhammad SAW juga bersabda:
“Berilah makan buah kurma kepada isteri-isteri kamu yang hamil, kerana sekiranya wanita hamil itu memakan buah kurma, nescaya anak yang bakal dilahirkan itu menjadi anak yang penyabar, bersopan santun serta cerdas pemikirannya.”

mengikut pendapat pakar perubatan, buah kurma kaya dengan unsur zat besi dan kalsium yang sesuai untuk wanita sama ada semasa hamil dan selepas bersalin. hal ini berasaskan kepada wahyu yang diturunkan oleh allah kepada ibu isa iaitu maryam binti imran supaya memakan buah kurma ketika beliau dalam keadaan lemah selepas bersalin.

kurma sejenis buah yang kaya dengan zat besi, kalsium, fosforus, sodium, potassium, vitamin a dan c dan juga niasin. ia lazimnya dimakan semasa bulan ramadhan dan mempunyai khasiat serta nilai yang tinggi dalam dunia perubatan tradisional.

dari segi saintifik amat berkesan bagi mengubati gangguan usus yang kronik, dimana ketidakserasian dengan gluten, menghalang penyerapan zat-zat makanan secara sempurna.

No comments:

Post a Comment